Ukupan broj posetilaca:
3503
U poslednjih 24 sata: 14                                                       Naslovna                                                                          Home

 

 

  
Osmanovići u Austriju
[23.01.2005. 13:09]

بسم الله الحمد لله وصلاة وسلام على رسول ا لله

Osmanovići iz sela Kalica na sjeveru crne gore t.j. u srednjem Sandžaku koji žive i rade u Austriji su sledeći:

1) Osmanović Faika Rafet, rođen u selo Kalica, sa ženom, dva sina, Nijazom i Alenom i jednom kćerkom, početkom rata na Kosovo dolaze iz sela Vitomirica kod Peći ostavljajući sve iza sebe , kuću, imanje i stare iznemogle roditelje i spašavajući goli život upućuju se ka zapadu tražeći spasa i tako dolaze u Austriju gdje i do današnjih dana ostaju i dobijaju državljanstvo ove  bogate zapadno-krišćanske zemlje. Nakon teških i mukotrpnih početnih mjeseci boravka  uspijevaju se stabilizovati, djecu na zanate dati i tako radeći steknu novčana sredstva sa kojima kupuju kuću nedaleko od Salzbruga u jednom lijepom gradiću u blizini jezera. Djeca im završavaju zanat i zapošljavaju se i praktički potpuno integrisana u Austrijsko društvo ne zaboravljaju na svoj zavičaj i zavičaj svojih roditelja. U periodu rata na Kosovo otac Faik mu preseljava na Ahiret i bez mogućnosti da prisustvuje poslednjem ispraćaju svoga oca s stugom i bolom se i do današnjih dana prisjeća. Ostavljajući svoju staru iznemoglu majku Džemilu sa sestrom Zakom, udovicom i hanumom Rah. Omera Dešića ostavili su dubokog traga u srcu i duši Rafetovoj.

2) Osmanović Faika Safahudin, predmlađi sin Faika Osmanovića rođen u selo Kalica i kao mali odselio sa roditeljima za Vitomiricu doživljava istu sudbinu kao i njegov stariji brat Rafet i sa ženom i troje male djece nalazi spasa i skrovišta u Austriji i tako istim mukama i patnjama kao njegov stariji brat Rafet uspijeva kupiti i renovirati predivnu kuću u neposrednoj blizini svoga brata i tako ostaje živjeti u ovoj zapadnoj zemlji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hadži Izet Osmanović

Opširnije
 
© Hadžija i Islamska Zajednica                                                  www.bihor-petnica.com