Ukupan broj posetilaca:
3503
U poslednjih 24 sata: 14                                                       Naslovna                                                                          Home

 

 

  
Geografske karakteristike
[23.01.2005. 13:09]

بسم الله الحمد لله وصلاة وسلام على رسول ا لله

Selo Kalica sa svojih 60 domaćinstava nalazi se u podnožju planine Turjak na samom sjeveru crne gore a na visini od 1550 metara nadmorske visine. Opasano sa istoka planinom Turjak i sa sjevoro-istoka planinskim vrhom Kula  i sa sjevera planinskim vijencem Vlahovi i sa juga selom trpezi i južno-istočno selom Vorbica selo Kalica je jedno od onih Bošnjačkih sela čiji su stanovnici rasuti po cijelom dunjaluku. Selo Kalica se graniči sa selima: na sjeveru sa selom Murovac i Poroče, na sjevero -istoku sa selom Gusnice, na istoku sa selom Kalače, na jugo-istoku sa selom Vorbica i na zapadu sa najvećim Bošnjačkim selom u Sandžaku i crnoj gori, Trpezima. Kalica se nalazi 17 km. udaljena Rožaja na istoku i 22 km od Berana na jugu, kao i 12 km udaljenog od Petnice.I ako bliže Rožaju ovo selo teritorijalno pripada Petničko-Beranskoj opštini , tačnije Beranskoj opštini zbog šumskih i pašnjačkih bogastava kojima je ovo selo raspolagalo.

Selo  Kalica se sastoji iz dva dijela: Kalica u kojoj je bratstvo Osmanovića, u podnožju Turijaka i Kalica u kojoj se nalaze bratstva Skenderovića i Hodžića koja se graniči sa Trpezima i Jahovom vodom sa juga i zapada i sa sjevera sa selom Poroče.

U takozvanoj Komarskoj Kalici gdje živi bratstvo Osmanovića nalazi se 47 domaćinstava, od kojih je dobar broj praznih i napuštenih kuća.

Dok u Kalicu kako se zna u šali reći Vlaška Kalica naziv iz davnina jer su u njoj nekada živjeli Vlasi-Srbi, ima 13 kuća-domaćinstava, od čega su samo dvije kuće-domaćinstva Hodžića.

Opširnije u narednim danima

 

Kalica na mapi Sandžaka

 

Hadži Izet Osmanović

Opširnije
 
© Hadžija i Islamska Zajednica                                                       www.bihor-petnica.com