Ukupan broj posetilaca:
3503
U poslednjih 24 sata: 14                                                       Naslovna                                                                          Home

 

 

 

  
Vijesti
[31.10.2004. 13:09]

بسم الله الحمد لله وصلاة وسلام على رسول ا لله

Ne trujte nas i djecu našu i mi živjeti volimo

Video zapis

Planina Turijak

Turijak je najprijatnija i najpitomija planina rožajskog i bihorskog kraja sa najvišom tačkom od 1469 m nadmorske visine. Nalazi se između teritorije opštine Rožaje i teritorije Bihora ili bivše opštine (a nadamo se i buduće) Petnjica. Na njenim obroncima sa jedne i sa druge strane nalazi se značajan broj seoskih naselja naseljenih isključivo bošnjačkim stanovništvom. Preko ove planine prolazi regionalni put Rožaje – Petnjica – Berane. To je i jedini put koji spaja rožajski i bihorski kraj. U samom podnožju ove planine na rožajskoj strani se nalazi poznati hotel »Turjak« sa kompletnom ponudom zimskog turizma, stazama, liftovima... Nedaleko od ovog zimskog centra na beranskoj strani, na obroncima Turijaka nalazi se hotel »Lokve« takođe zimsko turistički centar. Oba hotela su udaljena od predviđene lokacije regionalnog smetlišta oko 800m (»Turjak) do 1500 m (»Lokve). Vjerovali ili ne!
Turijak je planina po geološkom sastavu od pretežno paleozojskih škriljaca nižeg kristaliniteta. Ovo ukazuje na njenu poroznost i vodopropusljivost. Ukupna dužina vijenca ove planine je oko 6 km. Obiluje velikim brojem tzv. »visećih« izvora koji se pojavljuju na njenim padinama. U podnožju ove planine na rožajskoj strani, nalaze se četiri mineralna izvora koja su prema ispitivasnjima iz 1974 g. upoređivana sa sarajevskim kiseljakom, hladnom vodom iz Vrnjačke Banje, Aranđelovačkim i Mladenovačkim izvorima.
Na Turijaku raste veliki broj endemičnih i subendemičnih biljnih vrsta od kojih su najpoznatije Planinski javor (Acer heldreichii) i Srebrenasta hajdučica ( Achillea clavenea). Poznato je da su ove vrste veoma osjetljive na padavine sa povećanom kiselošću.
Ova planina je vododjelnica ibarske i limske doline. Udaljena je od Rožaja na nekih 7 – 8 km, bihorskih (petnjičkih) sela 2 – 3 km, a od Berana ok o 20 km. Rožajska sela Gusnice i Kalače su od predviđenog lokaliteta smetlišta udaljena od 700 – 1000 m.

Mjesto gdje se planira buduća deponija na Turijaku

Evo kako se to brine o ekologiji u jednoj zemlji koja sebe proglašava ekološkom državom.

 

Krivina na mjesto održavanje velikog i u Sandžaku najveće sabora drugog avgusta svake godine, lijevo na velikoj ledini . Postavljanjem deponije smeća koja se nalazi sa desne strane ove krivine osuđuje nestanak ovog sveopšteg godišnjeg okupljanja Bošnjaka Sandžačka, Kosova, Makedonije, Srbije i crne gore i cijele dijaspore.       

                              

              1             2              3             4              5            

 Dakle Bošnjo tog skupa i veselja više neće biti.

Poruka je ove mladosti Bihorskih Bošnjaka, Rožajskih Bošnjaka kao i svih Bošnjaka Sandžaka

Nedamo da nas trujete

I penzioneri i djeca i intelektualci i Lokalna Rožajska i privatna Televizija, svi su tu da svojim prisustvom i svojim tijelima pokušaju odbraniti izgleda ono što se odbraniti ne može.

Preuzeto od Glasa Sandžaka iz Slovenije

 

Hadži Izet Osmanović

Opširnije
 
© Hadžija i Islamska Zajednica                                                 www.bihor-petnica.com